Ліцензія Серія
Львів, вул. Личаківська, 39 janvicosmetics@gmail.com
Львів, вул. Городоцька, 181 janvigorodotska@gmail.com
Image Alt

Знову миєшся? Ну-ну…

Знову миєшся? Ну-ну…

Знову миєшся? Ну-ну
Щоденне миття може зашкодити шкірі, заявили науковці

 

Людині не слід митися з гелем чи милом частіше, аніж 2 – 3 рази на тиждень. Таке рекомендують ізраїльські вчені. За їхніми даними, щоденне миття призводить до руйнування кислотно-лужного балансу шкіри, що є захистом від грибків та бактерій.
Прокоментувала такі висновки Жанна Приходько, лікар-дерматокосметолог косметологічного центру “Жанві”.

– Така заява звучить дивно, особливо в спеку. Хіба може щоденне миття зашкодити?

– Звісно, якщо під час миття застосовувати засоби для прийняття душу (мова про гелі, мило). Розумієте, наша шкіра має так звану водно-ліпідну мантію (вона регулює випаровування води, перешкоджає проникненню мікроорганізмів, має анти грибкову дію). Це такий собі захисний щит, завдяки якому стан шкіри утримується в нормі. При частому митті водно-ліпідна мантія порушується, захисний бар’єр стає слабшим, тому удару можуть завдати стрептококи, стафілококи. От і виникають на шкірі спершу висипання, а тоді й дерматити.


Крім того, шкіра має і свій кислотно-лужний баланс. Якщо часто застосовувати засоби для душу, цей баланс порушується. За таких умов “зелене світло” отримують сапрофіти – це флора, котра в норму є у кожної людини, але за певних обставин вона стає патогенною. Порушення кислотно-лужного балансу створює сприятливі умови не лише для проникнення мікроорганізмів глибоко всередину шкіри, але й ультрафіолету. Іншими словами, йдеться про запуск механізмів старіння шкіри.
– Що ж робити?
– Якщо говорити про щодень, варто просто сполоснути тіло прохолодною водою. Притім застосовувати гелі чи мило не рекомендовано, аби негативного впливу не зазнала імунна система шкіри. А милом і гелями слід користуватися лише кілька разів на тиждень.
Щоправда, у цьому питанні єдиної формули немає. Приміром, спортсменам після фізичних навантажень слід обов’язково приймати душ, аби змити шлаки й піт. Є чимало людей із гіпергідрозом (підвищене потовиділення), їм також не можна пропускати водні процедури. Що ж до загалу, то, по-перше, не можна скасовувати локальну гігієну. По-друге, якщо є бажання чи ви відчуваєте потребу, відмовляти собі в душі також не варто, але робити це не обов’язково із засобами для душу.
Натомість під час прийняття ванни чи душу треба застосовувати емолієнти – речовини, котрі сприяють нормалізації стану шкіри (продаються в аптеках). До води також можна додавати відвар ромашки, гліцерин чи навіть молоко. Це ще й сприятиме омолодженню шкіри та поліпшенню її стану.

Переглянути весь ⇒ПРАЙС 

Як нас знайти